2002 www.husbyggeren.no

Kald lagring av mat
- Small, Medium eller Large?

Tekst: Mette Huseby
Foto: Norcool as

I Norge er det lange tradisjoner for langtidsoppbevaring av mat. Fra gamle dager kjenner vi begreper som matkjeller, matbod, spiskammer og potetkjeller. Og man lagret i mengder. Flittige husmødre syltet, saftet og hermetiserte. Og potetlageret skulle holde hele vinteren igjennom. 


Integrert kjølehjørne.


Selv de første boligblokkene i hovedstaden, bygd på 50 og 60-tallet skulle få matboder for oppbevaring av både syltet og saftet råvarer fra naturen. Kjelleren var et naturlig sted å oppbevare mat, da det alltid var kaldere der enn andre steder i huset. Det var kjølig fra jordgulv eller fjell, og maten var skjermet for varme fra solen. Disse tradisjonene har vi tatt med oss videre. Det er vanlig at større familier handler en gang i uken for å slippe maset med å gå i butikken hver dag. Familier med to og tre barn, eller med ungdom i huset, har et høyt forbruk av "melk og brød", og er avhengig av en stor, kald lagringsplass. I dag benytter Norges befolkning moderne kjøleteknologi, og de kalde kjellerne har måttet vike for kjellerstuer og hybler.

Flere løsninger

Det er etter hvert blitt flere løsninger å velge imellom, men også flere ting å ta hensyn til - som for eksempel praktisk tilgang til maten. Vi vil helst ha råvarer og dagligvarer i nærheten av kjøkkenet der vi gjerne tilbereder maten. Har vi behov for en stor og kald lagringsplass på kjøkkenet, er kjølehjørnet en genial løsning. Det rommer 1200 liter, og det er 3 - 4 ganger større plass enn i et vanlig stort kjøleskap. De største, vanlige kjøleskapene har et volum på rundt 300 - 370 liter. Kjølehjørnet opptar kun 1 m2 gulvplass, og utnytter et ellers bruksvanskelig areal - nettopp hjørnet i kjøkkenet. Kjølehjørnet kan integreres i en hvilken som helst kjøkkeninnredning, med sider og dør i samme design. Eller det kan plasseres frittstående, bekledd med dekorlister eller hele plater i børstet stål. Det finnes tre forskjellige leverandører av kjølehjørner på markedet, de kan alle integreres, og rommer like mye lagringsplass. Forskjellene er hvordan skapets innvendige rom er løst med type hyller og hylleplassering. Skapene er også basert på litt forskjellig teknologi med ulikt behov for hyppigheten av vedlikehold. Kjølehjørnene er å få kjøpt der de leverer kjøkkeninnredning; kjøkkeninnredningsutsalg og byggevarehus.
Det er mer og mer normalt i nye hus å bygge et kjølerom med dør inn fra kjøkkenet. Da kan man få omtrent den størrelsen man selv ønsker.


Frittstående kjølehjørne i børstet stål.Hyller i kjølehjørne.


Bygg rommet selv

I eksisterende hus er det fullt mulig å bygge et kjølerom i et annet rom. Er du litt snekkerkyndig kan du til og med bygge ditt eget kjølerom og komme enda rimeligere ut av det. Da er det utrolig viktig å gjøre dette forskriftsmessig. Fukt utvikles, og muggsopp kommer krypende med en gang hvis dette ikke gjøres riktig. Her må du eventuelt rådføre deg med en fagmann før du går i gang. 
Kjøleaggregater tilpasset forskjellige volum, isolerte løse kjøleromsdører med karm og hylleinnredning får du kjøpt hos de lokale byggevarehusene. 

… valget er ditt - mulighetene er mange!


Ferdige kjølerom kan settes sammen på en drøy time. Disse kan du demontere og ta med deg hvis du skulle flytte.