02.04.10 www.husbyggeren.no

Det mørke rommet blir lyst

Av Husbyggeren


Alle hus har et mørkt rom. Et rom du ikke kan bruke til annet enn lager fordi det mangler lys og utsikt. Men med god planlegging kan du skaffe lys til den mørkeste krok når du bygger nytt, bygger på eller rehabiliterer huset ditt.


VELUX er verdens ledende leverandør av takvinduer og tilbehør. De viser veien til hvordan et rom kan bli lyst og vennlig.


Stikkordet er takvinduer. Men takvinduer er ikke bare et lite vindu øverst i loftstaket. Det kan løfte takhøyden i rommet, det kan gi deg utsikt, og det kan gi deg mange nye bruksmuligheter for rommet som i utgangspunktet kanskje var helt ubrukelig - eller i hvert fall en stusselig krok.

Den enkleste løsningen er å sette et takvindu mellom to eksisterende taksperrer, men selv om det kan gi deg nok lys i noen tilfeller, kan du gjøre så mye mer. Du kan sette to vinduer over hverandre, men det er først når du går i bredden du ser hva takvinduene kan gjøre med rommet. Du kan sette flere takvinduer ved siden av hverandre, gjerne i kombinasjon med vinduer i to høyder. De originale taksperrene i taket kuttes og erstattes med VELUX spesialtilpassede og lavtbyggende hjelpesperrer. Dermed løfter du taket i hele området hvor det er takvinduer. Gulvarealet blir større, og du kan også åpne vinduet og se utover taket i 180 graders vinkel.

Takvinduene kan også kombineres med fasadevinduer. En spesiell knekksperre gjør det mulig å kombinere ett eller flere takvinduer med et mindre fasadevindu. Da kan du sitte i en stol langt inne i rommet og nyte utsikten, og kanskje også se ned på bakken?

Alt kan fjernstyres

Noen takvinduer må monteres så høyt at du ikke når dem fra gulvet. Da kan du velge løsningen INTEGRA hvor alle takvinduer kan styres med den samme fjernkontrollen. Du kan selvfølgelig også velge denne løsningen av praktiske hensyn. Fjernkontrollen kan nemlig programmeres til å åpne og lukke vinduer på gitte tidspunkt. Den kan også styre gardiner og annet påmontert solskjermingsutstyr i takvinduene. Ettersom fjernkontrollen bygger på teknologien io-homecontrol, kan den også brukes til å styre produkter fra andre produsenter – som for eksempel garasjeporter og markiser. Selv om du har programmert automatisk åpning og lukking av takvinduene, vil en regnsensor passe på og lukke vinduet i tilfelle det begynner å regne.



Fransk balkong på taket?

Dersom taket går helt ned til gulvet, kan takvinduet kombineres med et mindre vindu som du vipper ut, et rekkverk følger automatisk med, og voilà så har du en balkong som gir deg følelsen av å stå ute på taket. Dersom takkonstruksjonen ligger til rette for det, har VELUX også en snerten takterrasse du kan bygge inn i taket.



Dagslys gjennom taket

Noen ganger kan takkonstruksjonen være slik at det ikke er mulig å legge et takvindu for eksempel til korridoren midt inni huset. Lystunnel kan da være et stikkord. Et spesialkonstruert rør kan lede dagslyset ned fra taket, gjennom et loft og ned som en ”taklampe” i taket. For flate tak har VELUX utviklet en vinduskuppel. Denne leveres som fast eller elektrisk åpningsbar med fjernkontroll og regnsensor.


Takvinduer og energi

Med bevisst bruk at takvinduer kan de være sentrale elementer i husets ventilasjon, belysning, oppvarming og avkjøling. Ikke minst vil takvinduene gjøre det lettere å utnytte solvarmen og spare energikostnader. Fordi målemetodene for U-verdi er forskjellige for fasadevinduer og takvinduer (EN 12567-1 og EN 12567-2) diskriminerer dette takvinduene. Målemetoden tar kun hensyn til varmetap gjennom et stående vindu uten å ta hensyn til varmegevinsten fra sola. Stående vinduer får mindre varmetap enn liggende, men de har også en vesentlig mindre varmegevinst fra sola. Dette er en gevinst TEK 07 (teknisk forskrift) ikke tar hensyn til ved komponentberegning. Ved en energirammeberegning derimot, beregnes hele boligens energiforbruk i forbindelse med prosjekteringen. Snakk med byggmesteren om ulike løsninger for takvinduer, så får du også hjelp til å beregne U-verdi og energikravene. Internett:
www.velux.no