10.12.09 www.husbyggeren.no

Varme nyheter fra Varmefag

Av Husbyggeren

Danske Rais, som har laget peisovner som har blitt designikoner verden rundt, har kommet med en ny peisinnsats for ekstra stort innsyn til flammene.


Med sitt høydeformat, er Rais 800 som skapt til kjøkkenet, men kan like gjerne plasseres andre steder i huset. Ovnens ramme er ekstra smal for å gi en flott avslutning til veggen. Den kan også monteres uten ramme hvis man skulle ønske det.


Rais 800.


Nyt flammene fra begge sider av veggen


Rais 2:1 er en svanemerket dobbeltovn som bygges inn i veggen. Bak to store glasspaneler kan man se de samme flammene fra hvert sitt rom. Dobbeltovnen med to fronter, gjennomgående brennkammer og dobbelte glassdører på hver side av veggen, er en innovativ videreutvikling av den populære innbyggingsovnen Rais 600 – som har vært en av arkitektenes yndlingsovner i mange år.
Ovnen kan betjenes fra begge fronter, men fremstår i samme enkle og stilrene design som kjennetegner Rais’ øvrige innbyggingsovner. Den er utstyrt med den nyeste teknologien som sikrer en effektiv og miljønøytral forbrenning.
På grunn av gjennomsynet er 2:1 også fin å benytte som romdeler sammen med en murvegg. Rais 2:1 brenner veldig rent, og luftspylingen sørger for å holde glassene rene. Varmestrålingen er betraktelig redusert ved bruk av doble glass og ekstra beskyttende belegg. Det gjør at man kan plassere møbler nærmere enn ved de fleste andre tilsvarende peisinnsatser. I tillegg sørger dette for høyere temperatur i brennkammeret og dermed renere utslipp. Innsatsen kan åpnes fra begge sider. Du kan like gjerne legge inn ved fra kjøkkenet som fra stua. Man kan også få RAIS 2:1 med låst dør på en side – noe som eliminerer gulvplaten på den siden.


Rais 2:1.


Handöl i kleberstein med høyt plassert brennkammer


Handöl 34T og 35T er to klebersteinsovner med godt synlig bål, god varmelagring og en ny og høy, slank form. Siden brennkammeret er plassert såpass høyt, kan du se flammene bedre på avstand uten at møbler kommer i veien for innsynet. En annen fordel med at brennkammeret er plassert såpass høyt, er at du kan stå bekvemt når du fyller i ved, tømmer aske eller regulerer effekten. Handöl 35T har i tillegg sideglass, slik at du ser flammene fra flere hold. Den nye plasseringen og formen på brennkammeret i høydeformat har gitt et høyt og slankt design. Formen avsluttes med en myk avrunding mot baksiden.
Både 34T og 35T kan i basisutforming varme opp til ca. 120 m2 og har en virkningsgrad på hele 80 %. De er enkle å fyre opp og gir rask oppvarming. Etter bare en halvtime har du full effekt. At de er svanemerkede gjør at du kan fyre med den reneste samvittighet.
Velger du et varmemagasin i olivinstein, så får du en ovn som sprer varmen jevnt i mange timer - omtrent som en kakkelovn. Magasinet består av hele 70 kg olivinstein som forlenger avkjølingstiden med over 4 timer. Dersom det er viktig å få god varmesirkulasjon i rommet og i huset, kan en innebygget vifte være løsningen. Viften kan ikke kombineres med varmemagasin. Ved å tilkoble uteluft direkte, får du en ovn som brenner lett og er enkel å fyre opp i selv om du bor i et moderne og velisolert hus med varmeveksler.
Velg mellom detaljer i sort eller grått, og kombiner med en gulvplate i glass. Den er enkel å løfte opp ved rengjøring.


Handöl 35T.


Contura 590 lyser opp - selv på avstand


Contura er en av de mest solgte peisovnseriene i Norge. Nå har det kommet en spennende nyhet. På Contura 590 er brennkammeret og glassdøren i støpejern plassert ekstra høyt. Det gjør at flammene også blir synlige selv lengre unna. Derfor passer peisovnen godt dersom du har et stort rom, med for eksempel kjøkken og stue i en åpen løsning.
Contura 590 leveres i sort eller grå lakk, samt med klebersteinsomramming (590T). Velg mellom en mengde ekstrautstyr: Dreiesokkel, ekstra varmemagasin, støpejernstopp, innebygget vifte, gulvplate i stål eller glass, oppbevaringsrom med lav eller høy dør, samt tilkobling til uteluft.
Contura 590 brenner effektivt og genererer så lave utslipp at den er svanemerket og SINTEF-merket.


Contura 590T.


Designet for støpejern

I 2008 innledet Morsø Jernstøberi et spennende samarbeid med en av tidenes mest interessante kunstnere, Monica Ritterband. Resultatet ble en epokegjørende vedovn i 4 varianter, med en design som bare lar seg utføre i støpejern. Legg merke til at disse støpejernsovnene har innebygget konveksjon, noe som er ganske enestående for støpejernsovner. Ofte blir konveksjon på støpejernsovner skapt ved å legge plater utenpå selve ovnen.

”Min idé var at skabe en ovn med organiske, afrundede former. Cirkelrund, blød, blid og feminin i udtrykket. Samtidig skulle ovnen have et gigantisk indblik til selve ilden.”
Monica Ritterband, designer.

I tillegg til peisovnene, har Monica Ritterband designet en annerledes serie med peistilbehør med tittelen "Feet". Serien som også er produsert i støpejern, omfatter kjele, vedholder, bordbeskytter og peissett (vises på bildet til 7642).

Den største fordelen med en støpejernsovn er at den er utrolig robust. Det er nemlig ikke uten grunn at Morsø gir 10 års garanti. Det sier mye om kvaliteten. Ovnene til Morsø har blant verdens laveste utslipp og høyeste virkningsgrad. Det betyr at du får både en lønnsom og miljønøytral peisovn når du velger Morsø. Alle nyhetene er Svanemerket.

Internett: www.varmefag.no


Morsø 7648.