1999 www.husbyggeren.no

Vannbåren varme og energifleksibilitet

Av Husbyggeren

De tradisjonelle valgene av oppvarmingsanlegg i norsk boligmasse er på vei ut. Statistikk fra SSB viser at hver fjerde ferdigstilte enebolig har vannbåren varme. Dagens forbruker vektlegger komfort, miljø og luftkvalitet i langt større grad enn tidligere.




Det er viktig at oppvarmingssystemene ikke genererer lukt, støv og gasser. Dette er spesielt viktig for personer med astmalidelser, men også andre vil oppleve slike løsninger som komfortable og behagelige. Investering i et varmeanlegg er langsiktig. Derfor bør investor også ha et blikk for eventuelle fremtidige behov.

Planlegg i tide

Installasjon av et vannbårent varmesystem er forholdsvis enkelt. Det er imidlertid enkelte forhold omkring disse løsningene som influerer på det bygningsmessige. Det er derfor viktig å starte planleggingen i tide. Ta temaet opp med leverandøren før bygget er endelig uttegnet. Leverandøren kan da, i god tid før byggestart, ta nødvendige hensyn og legge til rette for en smidig gjennomføring av installasjonene når den fysiske byggingen starter.



Lavtempererte varmekilder

For å unngå støvproblemene er det viktig at varmekilden har lav overflatetemperatur. Dette oppnås best med vannbaserte systemer, enten radiatoranlegg eller gulvvarmesystemer.
Gulvvarmeanleggene får stadig større utbredelse, og synes nå å være den løsningen som rangerer høyest på folks ønskeliste. Slike løsninger gir høy komfort, gir ikke svidd støv og gasser, og bidrar i liten grad til oppvirvling av svevestøv. Motforestillingene mot slike løsninger er lekkasjerisiko og vannskader. Denne frykten synes overdreven. Velger man løsninger basert på plastrør (som er det vanligste), eller kobberrør, vil rørenes levetid være omtrent uendelig. Vi har liten tilgang på statistisk materiale i Norge, men i følge svensk forsikring utgjør vannskader forårsaket av lekkasjer i oppvarmingssystemene mindre enn 2% av de totale vannskadeutbetalingene. 

Varmekabler gir overoppheting

Ved el. basert gulvvarme oppstår det gjerne overopphetingsproblemer under tepper og tyngre møbler. Dette skyldes at et el. anlegg avgir sin varme uansett hvordan omgivelsene er. For at gulvet da skal kunne kvitte seg med den varmen som kablene avgir, må temperaturen stige til det blir balanse mellom tilført og avgitt energi. Ved vannbaserte løsninger vil ikke vannet kunne avgi varme når omgivelsene isoleres, og vi får kun ubetydelig temperaturstigning. 
Overopphetning av gulvet fører til uttørking slik at trematerialer krymper, hvilket leder til sprekkdannelser i parketten. Ved gulv på grunn vil dette også føre til økt varmetap, i det varmen som ikke kommer rommet til gode forsvinner nedover.
Enkelt renhold er viktig
Ved valg av løsninger er det viktig å tenke rengjøring. Det bør velges radiatorer med glatte overflater. For å lette renholdet på baksiden bør radiatoren helst være fremsvingbar. Radiatorer finnes forøvrig i all verdens fasonger, fra de enkle panelradiatorene til mer sofistikerte integrert med baderomsspeil eller utformet som de reneste skulpturer. Her er det bare fantasien og pengepungen som begrenser.

Energifleksibilitet er viktig

Har man først valgt vannbasert oppvarming så har man også stilt seg åpen for tilgang til et differensiert energimarked. Med vannbåren varme kan man velge den energi som til enhver tid er billigst. Man kan velge mellom elektrisitet, olje, gass, solvarme, bioenergi, varmepumper eller kombinasjoner av disse. Dette er i dag et meget viktig aspekt, og jeg nevner i denne sammenheng at man allerede er i gang med utprøving av nye strømtariffer. Tariffer som gir høyere strømpriser i fyringssesongen. Dette tvinger seg frem, bl. annet ved at kapasiteten på overføringslinjene er i ferd med å bli sprengt. Huseiere som har vannbaserte oppvarmingsanlegg kan møte en slik utvikling med å veksle fra el. til fyrte alternativer (bio, olje eller gass) i vinterhalvåret. 

Kostnader

Husbyggerne er selvsagt opptatt av kostnadssiden. Det viser seg imidlertid at langt de fleste velger bort de billigste alternativene, ut fra ønsket om bedre komfort og sunnere luft i bygningen. Den praktiske konsekvens er derfor at differansekostnadene mellom vannbaserte varmesystemer og andre løsninger er blitt svært marginale. I et normalt bolighus innenfor Husbankens rammer vil merkostnadene til et vannbasert varmesystem være ca Kr 15.000,-. For ytterligere Kr 35.000,- får man tilgang på fyringsalternativer. Sett i forhold til de fordeler som oppnås, bør ikke valget være vanskelig.

Standardiserte løsninger

Ved installasjon av gulvvarme er det viktig å benytte standardiserte system, og senteravstanden mellom rørene bør ikke være mer enn 30 cm. Rørene bør legges så høyt opp i gulvet som mulig. Velges et system med nedstøping av rørene, så bør ikke overstøpen være mer enn 50 mm. Større tykkelse på overstøpen vanskeliggjør reguleringen av romtemperaturen. De letteste konstruksjonene, hvor rørene ligger helt opp mot parketten, er reguleringsmessig veldig enkle. Det skal likevel understrekes at alle moderne gulvvarmeanlegg leveres med hensiktsmessig automatikk som fullt ut tilfredsstiller kravet til god temperaturkontroll.

Konklusjon

Vannbaserte oppvarmingssystemer gir god komfort, ren luft, er dessuten energifleksible og dermed energiriktige.