2000 www.husbyggeren.no

Utvendig fargesetting: Finn en fin fargekombinasjon!

Av Camilla Delbekk/Institutt for farge og interiør

Når du har valgt en hovedfarge på huset ditt, står du kanskje overfor en ny avgjørelse: Hvilken farge skal detaljene få? Ved bruk av to eksteriørfarger kan du bestemme om husets detaljer skal fremheves eller kamufleres.

- For å skjule deler av huset, kan du velge to farger som glir over i hverandre. Jo mindre tydelig du ser møtet mellom fargene, jo mer helhetlig vil du oppfatte huset. Et konkret eksempel: En lys grønn hovedfarge mot mørkere grønne vinduskarmer, gir et helhetlig preg. Dette vil virke mer kamuflerende enn f.eks. en grønn hovedfarge mot hvite vinduskarmer, forteller interiørarkitekt og fargekonsulent Grete Smedal, og legger til at en mulighet er å ikke markere detaljene i det hele tatt. 

Flere typer kontraster

Det finnes flere måter å oppnå kontrast på. En kulørtone-kontrast er når to forskjellige kulører kombineres, for eksempel rødt mot blått eller rødt mot gult. En kulørthetkontrast betyr at en farge er sterkt kulørt og den andre er svakt kulørt eller helt ukulørt, for eksempel en sterk grønn mot en svak grønn. En tredje type kontrast er når lyse og mørke farger kombineres.
Vær klar over at det alltid er et samspill mellom form og farge. En lys farge, for eksempel hvitt, fremhever detaljenes skyggespill, mens en mørk i større grad skjuler formene og detaljene. Er fasaden oppstykket fra før er det ikke om å gjøre å markere detaljene ved hjelp av fargesetting: 

- Hvis ytterkledningen på et hus for eksempel har både stående og liggende panel med samme farge vil den allikevel oppfattes forskjellig. Dette kan gi nok kontrast - og bruk av to farger kan derfor virke urolig, sier Smedal.

Panel mot grunnmur er en vanlig kombinasjon. Her kan det lønne seg å velge forskjellige farger. Når verken behandlingsmetode, glansgrad eller materialet er det samme, er det i praksis nesten umulig å få tilnærmet likt fargeuttrykk. Mange velger grunnmuren klassisk hvit, men husk at den også kan være en spennende del av det totale fargevalget!

Hvitt ikke nøytralt

Hvitt blir ofte valgt til detaljer som vinduskarmer, -sprosser og vindskier. Vær klar over at hvit ikke er noen nøytral farge i denne sammenhengen. Mot mørk fasadefarge skiller detaljene seg kraftig ut. Mot lys hovedfarge gir hvitt mykere overganger. Hvitt avslører detaljenes form mer enn noen annen farge også. Har huset uheldige former som ikke bør synes så godt, bør mørkere farger velges - eventuelt to farger som er nyanselike, for eksempel rødt og grønt med samme mengde sorthet.

Markér døren inn

Det er lov å være adskillig mer vågal med fargestyrken på mindre detaljer enn på store. En sterk eller iøynefallende fargekontrast kan fortelle at her er døren inn! Husk at de detaljer som markeres må tåle at de trekker blikket til seg. Det du ikke synes er formmessig pent eller kanskje ikke velplassert, bør ikke markeres sterkt, men tvert imot dempes. 
Fargesetting av dører dreier seg mye om å markere husets entré. I fargesettingen kan vi vektlegge selve døren og innrammingen - kanskje også begge deler - i kontrastfarger som skiller seg fra fasaden ellers. Andre av husets dører ønsker vi kanskje ikke å markere på samme måte. 

Store eller små vinduer

- Tenk på at vinduer ofte oppfattes som "mørke hull" i en fasade. Da er det opp til fargene rundt vinduet å bestemme om det mørke hullet skal bli større eller mindre, sier Smedal.

Én farge på hele huset gjør at vinduene virker mindre. Er fasadefargen lys og vindusomrammingen mørk, vil vinduene virke større. Omvendt kan man på et lyst hus velge lyse omramminger for at vinduene skal virke mindre i veggflaten. 
Hvite sprosser markeres tydelig i vindusfeltet og forsterker opprutingen, men mørke sprosser kan får vinduet til å virke mindre oppdelt. 

Ta deg tid

Det er et godt råd å la fargesettingen ta sin tid! Resultatet skal man leve lenge med, og selve arbeidet er forholdsvis stort. Det er ikke noen grunn til å forhaste seg - for så å oppdage at du ikke er fornøyd når alt arbeidet er gjort! Kos deg med forslagene og vurdér dem opp mot hverandre. Mal gjerne et prøvestrøk og fordøy fargeinntrykket før du bestemmer deg. Og bygger du deg nytt hus bør tanker om fargesetting utvendig skje samtidig som tegningene foreligger.