2000 www.husbyggeren.no

Psykolog blå og de andre fargene

Tekst: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI)/Camilla Delbekk

Blått er både kjølig og febernedsettende. Rød er så god som noen potenspille. Grønn harmoni og 
gult intellekt. - Vær bevisst i fargevalget, råder fargekjenner Tove Steinbo.


Riktig fargevalg handler om mer enn stygt og pent. Fargene samarbeider med underbevisstheten - de forandrer stemningen rundt oss og påvirker oss fysisk og psykisk. 

Behagelig blått

Hva vet vi egentlig om blått? At det er en kald farge, er ingen i tvil om. Noen har også erfart at blått får oss til å stoppe opp. Blått er meget populært, og i en verdensomspennende undersøkelse hvor folk skulle velge farger, ble blå en klar vinner. Blått er godt, men bruk fargen bevisst. - Et blått kjøkken kan oppfattes som det mest hygieniske. Ingen fluer finner blåfargen interessant, sier Tove Steinbo. 
Et blått soverom gir oss god nattesøvn, men den piffer derimot ikke opp sexlysten. Det er Rød sin oppgave. Men selv om blått både beroliger og senker blodtrykket, bør vel ikke alle rom være utstyrt med en denne fargen? - Nei. Jeg ville aldri valgt blå i stuen for eksempel. Den er for kald til det. Stuen skal gir rom for sosial omgang, så i dette rommet ville jeg valgt en varmere farge, mener fargekjenneren.

Blå medisin

Blå gjør en flott innsats for aktive barn som har vanskelig for å sove om natten. Og har du ikke blå vegger på barnerommet, så sørg i hvert fall for at energiske minstemann koser seg i blå dyne og pute. Styr unna kraftige farger, store mønstre og røde kulører også. 
- Blå kan være en god medisin, sier Steinbo. Hun snakker av erfaring. Da ett av barnebarna var tre måneder, ville hun prøve farger som legemiddel da poden var syk. En feberfull guttekropp kunne enten kjøles ned ved hjelp av hvite stikkpiller, eller et deilig, blått fargebad. Valget var enkelt. En snau halvtime i blått bad, og feberen måtte melde pass. - Blått påvirker oss også fysisk. På noen virker den godt på sangstemmen. Og det er undersøkelser som tyder på at håndtrykket vårt blir slappere i blå omgivelser, legger Steinbo til.

Flere om fargevalget

Statistikken viser at kvinnene avgjør mye på hjemmebane hva farger og interiør angår. Så hvordan reagerer resten av husstanden på det? - Jeg vil gjerne gi et råd til alle potensielle oppussere: La alle i husstanden få sitt påfyll av sin farge. Få alle med på råd. Farger er mye mer enn smak og behag, så for all del - trumf ikke igjennom din egen stil i hele heimen, advarer fargekjenneren, og fortsetter: - Bruk da heller nøytrale farger og fargesett ved hjelp av tilbehør som gardiner og puter. For det første reagerer ikke alle likt på fargenes påvirkning. En makelig person trenger kanskje mer enn en anelse rødt hjemme, mens et aktivt barn kan bli mer urolig av det samme. For det andre samarbeider fargene med underbevisstheten vår, og setter i gang både følelser og minner - på godt og vondt.

Finn fargebalansen

Bevisst fargebruk i hjemmet fører til bedre helse - fysisk som psykisk. Lag derfor din egen medisin ved bruk av lyssetting og tanke for rommets beliggenhet også. Tenk på hvor i huset rommet ligger. Er soverommet vendt mot nord, blir det forsynt med mye blått lys. Da bør rommets lyskilder være som varme motpoler. Velg lyspærer med varmt lys, og gi rommet glød ved å tilby det flere lyspunkter enn leselampen over sengen. Spe også på med varme fargeklatter på noen av rommets detaljer - spesielt hvis veggene er kledd i en kald farge fra topp til tå. Oransje eller ferskenfargede gardiner er en varm kontrast i et ellers kjølig miljø. 

Fargetemperatur

- La også temperaturen utendørs bli oppveid med fargebruken innendørs, sier Tove Steinbo. Er du en frossenpinn og befinner deg ute i titalls grader minus, ville det være deilig å komme inn i en lun stue med varme farger. Er du på langtidsferie i sydligere strøk, har du behov for det motsatte. Da vil du sikkert føle velvære ved å omgi deg med kjølige farger inne. - Som borgere av et land som har mye kaldt vær å by på, kan det kanskje være en ide å benytte farger i hjemmet som gir lunhet og hygge - så fort vi er innenfor døren, avslutter Tove Steinbo.