1999 www.husbyggeren.no
Overflødige HUS?
 
- enkel nødhjelp kan redde viktig bygningshistorie

Av Kjetil Aarstrand, Stiftelsen Norsk Kulturarv
Tegninger: Finn Damstuen

Økonomi, tid, interesse og endrede "rombehov" fører til at rundt regnet 6000 hus forfaller eller blir revet hvert eneste år. Med disse husene forsvinner viktige biter av bygningshistorien vår. 


VÆR FORSIKTIG!
Husk at helsa er viktigst. Hver år faller mange ned og skader seg under arbeid på tak.



En "midlertidig sikring" av et hus kan forsinke forfallet med 20 - 40 år. I løpet av den tiden kan nye krefter se andre verdier og muligheter i "det gamle rasket". Mange hus som i dag betraktes som umistelige perler har en gang vært en rønne med råttent tak som noen ildsjeler la bølgeblikk på - og med det reddet huset fra undergangen. Den viktigste årsaken til at hus forfaller er at vann trenger inn og fører til råte og soppdannelse. En del trespisende insekter trives også ekstra godt i fuktige omgivelser. I de fleste tilfellene kommer vannet inn gjennom tak som er utette. Takstein faller av, beslag ruster opp, trespon råtner o.s.v. Vann som kommer inn gjennom taket fører etterhvert til at paneler, golv og bærebjelker råtner og svekkes. Har taklekkasjen først oppstått er det forbausende hvor kort tid det tar før elendigheten sprer seg og huset bryter helt sammen. Grunnmurer som sprekker, siger ut og faller sammen er også en alvorlig trussel. Med midlertidig sikring mener vi en form for nødhjelp som hindrer at et hus bryter helt sammen. Målet med det midlertidige sikringsarbeidet er at huset skal kunne stå en god del år uten å være til unødig sjenanse eller til fare for omgivelsene inntil den eventuelt blir restaurert.


Legg lokk på huset!


Taket

Målet med sikring av taket er i all enkelhet å legge på et midlertidig "lokk" som hindrer nedbør og snøsmelting i å trenge inn i huset. Et slikt lokk er enklest å få til ved å bruke takplater av en eller annen type. Disse er relativt rimelige og er raske å legge. Som underlag for platetekkingen legges åser eller kraftige lekter med den avstand mellom spikerslagene som kreves for den aktuelle takplata. Les monteringsanvisningen eller ta eventuelt kontakt med leverandøren. Åsene eller lektene må festes skikkelig til underlaget!
Torvtak: I noen tilfeller kan du legge et midlertidig tak oppå den gamle torva. Spikerslag kan graves ned i torvlaget, men pass på å få forankret dem godt i huskonstruksjonen før platene legges på.
Skifer- og taksteinstak: Hvis det ligger stein på taket må denne fjernes før du legger det midlertidige taket. Ta vare på den brukbare steinen! Bordkledning er ofte brukt som undertak. Hvis den er god nok kan du spikre eller skru takplater direkte i den.
Tretak, spon, flis e.l.: Også på disse takene kan det være mulig å feste nye takplater rett på underlaget. Det kan være fornuftig å montere et nytt sett vindskier i gavlene og forkantbord langs kantene av taket for å hindre at vinden får tak under takplatene og stikker av med hele jobben. Hvis de originale vindskiene er i brukbar stand bør du demontere dem og lagre dem inne i huset, spesielt hvis de har utskjæringer som er verdt å ta vare på. 

Taktro, sperrer/åser i orden, 
ny platetekking oppå.
Sperrer/åser i orden, nye 
lekter/sløyfer og platetekking oppå.
Taktro, sperrer/åser dårlige, nye sperrer, lekter/sløyfer og platetekking oppå.


Piper, Takrenner og nedløp

Murte piper som er skadet kan være en sikkerhetsrisiko. Skadde piper bør slås ned til under takkonstruksjonen, og åpningen i takflata tekkes over. 
Takrenner og nedløp som lekker, er skjeve eller tette, er ofte årsak til råteskader på ytterveggen. Hvis det ikke er renner og nedløp fra før bør du vurdere å montere dette som del av den midlertidige sikringen. På mindre hus kan en enklere løsning være å lage så lange utstikk på takplatene at vannet ledes godt ut fra veggen.



NB! Solid underlag for stemplingspunkt og jekk.


Grunnmur og fundamenter

Hvis grunnmuren delvis har falt ned, eller den ser ut til å kunne falle ned, kan det være nødvendig å sikre den med oppstempling. Andre midlertidige sikringstiltak vil være fåfengte hvis grunnmuren raser ut. Som regel må du ha en jekk som har en løftekapasitet på 5-10 tonn for å få på plass den midlertidige understøttelsen. Hvis høyden på muren er lav kan understøttelsen godt være av stein. Ved større høyder bør man bruke stolper av tre eller stålsøyler. Hvor mange stemplingspunkter som trengs vil variere, avhengig av bygningskonstruksjonen. Lafta hus er vanligvis enklest fordi disse som regel bare har punktvis fundamentering under hjørner og delevegger. Skader på grunnmur er som regel forårsaket av vann som fører til frostsprengning eller at masser siger og forskyver muren. Å lede bort overflatevann ved hjelp av avskjæringsgrøfter kan derfor være et viktig tiltak i en midlertidig sikring. Hvis man graver drensgrøfter rundt bygningen må man ikke senke grunnvannstanden lavere enn de gamle fundamentene. En uttørking av grunnen kan føre til setninger.
Vegetasjon og jordsmonn som gradvis bygger seg opp og etterhvert når opp til treverket er årsak til skader på sviller og ytterkledning. Matjord og vegetasjon holder på fuktighet og hindrer at treverket tørker godt nok. Fjern derfor trær og andre vekster som står tett inntil veggene. Jordmasser som ligger opp mot veggen bør graves vekk til minst 20-30 cm under treverket der dette er mulig. Dette er et enkelt tiltak som har god virkning!

TIPS!
- Kartlegg situasjonen grundig før du går i gang med arbeidet. Hva er det som må gjøres for å redde huset?
- Det lønner seg alltid å ha med folk med god bygningskompetanse som kan hjelpe til med vurderingen av hva som må gjøres med huset.
- Ta vare på brukbare bygningsdeler som blir revet. Lagre dem eventuelt inne i huset. Hvis huset skal restaureres senere kan du få bruk for dem.
- Når du jobber på tak er det nesten alltid en fordel å bygge stillas. Selv om stillasbyggingen tar tid, jobber du mye raskere med selve takleggingen etterpå. Dessuten er det langt sikrere.
- Husk at også midlertidige tak krever at bærekonstruksjonen er i orden. Hvis du er i tvil bør du lage forsterkninger.