www.husbyggeren.no

Del 7: Oppføring av garasjen (2006)
Vi bygger garasje

Tekst og foto: Ove Elnan

Da er endelig den store dagen her. Etter utallige timers egeninnsats skal det bli godt å se på at andre jobber. Vi er også spente på hvordan garasjen vil se ut i målestokk 1:1.


Første del av garasjepakken er levert og montørene Tom og Per Sørensen har ankommet byggeplassen.
Til høyre i bildet (og under) ser vi opplegget på toppen av muren som takstolene skal forankres til.





Svillopplegget består av to doble trykkimpregnerte 48 x 98 som er limt og skrudd til hverandre og lagt på grunnmurspapp. Pappen leveres kun opp til 25 cm bredde (muren er 30 cm), så det må skjæres til en ekstra remse på 5 cm som legges inn mot garasjen. Svillene forankres til muren ved at de forborres og tres ned på 8 stk. 14 mm gjengestål som er støpt ned i muren sammen med to muttere med en skive imellom. På toppen monteres det skive og mutter. Både vekten fra taket og krympingen i treverket gjør det nødvendig å etterstramme mutterne etter at garasjen er montert. Alternative festemetoder er nedstøpt hullbånd/båndstål, ekspansjonsbolter eller stålspiker. 





Her heises loftromstakstolene (såkalte A-takstoler) på plass med kran.

Takstolene har dimensjonen 48 x 223 og er dimensjonert for en gulvlast på 200 kg. pr. m2 på loftet (normalt 100 kg pr. m2). Undergulvet (f.eks. 22 mm sponplater) spikres eller skrus til bjelkene. Vi gjør oppmerksom på at loft på garasjer som regel dimensjoneres etter minimum stivhet, og planlegges det å benytte loftet til noe annet enn lagring, vil vi anbefale å få økt dimensjonen noe - f.eks. til 73 x 223. Et alternativ eller tillegg til dette vil være å kubbe mellom bjelkene slik at vekten fordeles utover flere bjelker.



Vinduene er fra fabrikken ferdig malt og satt på plass i gavlen. Vindsperre og ventil er også montert.




Takstolene til arkene er oppe og sponplategulvet er lagt. Her legges Brettexundertaket. Brettexen er vind- og vanntett, men allikevel diffusjonsåpen slik at isolasjonen i himlingen kan legges kloss opptil platene. Luftingen vil foregå mellom hovedtekking og oversiden av Brettexen. Undertaket kommer i lengder på 9,18 meter, og det er sjelden at det er nødvendig å skjøte det. Eventuelle skjøter skal i så fall både kubbes og limes med taklim. Leggeanvisningen som følger med pakkene forklarer hvordan dette skal utføres.




Arken vindtettes og det monteres beslag og bordkledning. Brettexplatene tåler ikke tråkk, så det er fornuftig å montere sløyfer og steinlekter for å ha noe å gå på under monteringen.




På oversiden (ved inngangen til loftet) blir avstanden mellom den støpte trappen og gesimskassen på ca. 30 cm. Dette gjør det nødvendig med ekstra sikring mot dyr som ellers lett kan ta seg inn. Myggnetting blir ikke solid nok, så her har vi klippet til og montert en galvanisert netting som fås kjøpt på rull.




En kran er kjærkomment verktøy når taksteinen skal opp. Pallen plasseres her på en solid lagringsbukk som er forankret i steinlektene.




Garasjen er oppe og grunnet ett strøk. Pga. noen sprekker i kledningen ble det nødvendig å få byttet ut noen bord. Garasjen skal males to strøk i samme farge som leddporten - en isolert stålport fra Grandal Trevare.



Kilder og anbefalt litteratur

Riktig og godt verktøy sies å være halvparten av jobben, men hvor langt kommer man uten kunnskap? Å gjøre jobben både to og tre ganger før den blir riktig er både dyrt og slitsomt. Skaff deg derfor nødvendig kunnskap, bruk god tid på jobben og tilstreb å gjøre det riktig ved første forsøk. Min gamle tømrerlærer på yrkesskolen sa alltid at vi skulle måle to ganger og sage en. En klok mann det der.

Foruten det enkelte produkts bruksanvisning/leggeveiledning har vi atter en gang stor nytte av "Gjør-det-selv"-bøkene til Dag Thorstensen. Denne gangen er det "Støping og muring" fra 1993 (ISBN 82-512-0380-5) som blir flittig brukt. Står man bom fast, skal man heller ikke være redd for å ty til leverandørenes tekniske eksperter - enten på telefon eller via deres nettsider. De er tross alt der for å hjelpe deg.