11.03.04 www.husbyggeren.no

Miljøbevisst vedfyring

Av Annette Hatlo Nedrelid

Åpen peis betyr mye kos, men den er lite effektiv som varmekilde. Med peisinnsats derimot, blir varmeeffekten som i en moderne vedovn.


Nordpeis omramming Brage, innsats Dovre 2000 og Ruvina marmor hylle- og gulvplate.


Har du peis som kan lukkes – en såkalt peisinnsats med tette dører – blir varmeeffekten som i en god vedovn. Kravene til utslipp er de samme for peisinnsats som for vedovner. Nye ovner og peisinnsatser som selges i dag, gir god forbrenning og lite utslipp fordi de sikrer en forbrenning av de brennbare gassene. 
Ovner og peisinnsatser som utnytter veden bedre gir mindre røykgassforurensning og reduserer utslippene med inntil 90 %.

Åpen peis

Som varmekilde er den åpne peisen faktisk ikke særlig tess. Riktignok avgir den en del strålevarme når veden brenner (3-6 kW), men den trekker samtidig til seg store mengder med luft fra rommet. Denne må igjen erstattes med kald uteluft. Åpen peis har lang slukningstid, og i denne tiden vil peisen fungere som en eneste stor avtrekkskanal. Dette fører til direkte varmetap.

Fyrer du riktig?

Riktig vedfyring (tørr ved - ikke impregnert eller malte plankebiter!) og nok lufttilførsel til å gi god forbrenning, gir god utnyttelse av varmen i veden på moderne ovner og peisinnsatser. Norske fyringsvaner er noe spesielle, og kan karakteriseres ved utstrakt bruk av rundfyring. Dvs. fyring på lav last ved at det stenges igjen for lufttilførselen. Rundfyring” i ”gamle” ildsteder gir ufullstendig forbrenning og betydelig med lokale utslipp av CO, tjærestoffer og partikler (sot). Disse forholdene har ført til at vedfyring forurenser unødig mye. I store byer som bl.a. Oslo, foreslår man tilskudd til de som skifter ut gamle forurensende ovner med nye ovner. Folk som bor i byer bør vurdere dette på kalde vinterdager. Dersom man har tenkt å bruke vedfyring til oppvarming og ikke bare kos, bør man forsikre seg om at man har en moderne rentbrennende ovn. Alle ovner kjøpt etter 1998 skal være rentbrennende.
Når du fyrer i en moderne ovn eller peisinnsats, bør du unngå å brenne søppel som plast, melkekartonger, store mengder papir eller annet husholdningsavfall. Bruk småved til opptenning i stedet for mengder med avispapir. Tenn opp med lite ved og legg på mer når du har fått god fyr. At bålet øker gradvis er ekstra viktig de gangene både ovn/innsats og pipe er kald. Unngå sprengfyring. I de nye rentbrennende ovnene/innsatsene kan du med fordel fyre med lav belastning.
En moderne ovn eller peis med god forbrenning vil gi lite aske, men asken etter forbrenning av ren ved er god gjødsel. Det kan brukes istedenfor kalk - i komposten eller som jordforbedringsmiddel.

Plassering

Ildstedet bør fortrinnsvis plasseres slik at du får glede av å se bålet og føle varmen fra det stedet du tilbringer mest tid i rommet. Benytt fagfolk, og ta med tegninger slik at de kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen på plassering, størrelse og type.