10.02.02 www.husbyggeren.no

Hagetrappen

Av Trond Opstad

Mor Norge er full av skråninger. Selv en liten høydeforskjell kan utgjøre en barriere i hagen. En løsning kan være å bygge en trapp. Ofte må vi bruke en kombinasjon av skråninger, trapper og murer for å få et godt resultat.


En trapp som føyer seg inn i terrenget.


En trapp er et viktig lite byggverk som trekker oppmerksomheten til seg, så tenk deg godt om før du bestemmer hvordan den skal bygges. Skal trappen fungere etter hensikten, må den være god å gå i og fornuftig dimensjonert. Dette avhenger blant annet av hvor sentral trappen er i hagen, hvor mye den blir brukt og hvor godt den blir sett. Det samme gjelder materialvalg og utførelse. En baktrapp kan være smal og enkel, mens hovedtrappen bør være bredere og mer forseggjort. Hvis vi vil at trappen skal gli naturlig inn i terrenget, er det viktig å legge den så lavt som mulig og gjerne omkranse den med stein og vegetasjon. Ønsker vi at den skal være et mer dominerende element i hagen, så bygger vi kanskje en stor trapp som ligger høyt i terrenget. I begge tilfeller er det viktig å se trappeløsningen i sammenheng med resten av hagen, og med stilen på huset.

Naturlige ganglinjer

Den korteste veien mellom to punkter er en rett linje. Men skal man for eksempel gå fra ett hushjørne til et annet, føles det ofte ikke naturlig å gå helt inntil veggen. Når gangtrafikken får gå der det faller seg, for eksempel over en plen, vil stien ofte beskrive en bue. Dette får konsekvenser for hvordan man kan utforme en trapp utendørs. Særlig langs en husvegg ser det mer naturlig ut hvis trappen går i en bue, eller får en knekk i form av et repos. Et trappeløp bør ha et repos, et hvileplatå, omtrent for hvert tiende trinn. På den måten kan en voksen person se fra avsats til avsats.

Føyer seg inn i terrenget

På bildet ovenfor ser du en trapp som er murt opp av Leca Splittblokk og forblendet med skiferheller. Trappeløpet beskriver en svak sving, trinnene er litt forskjøvet i forhold til hverandre. Dette gir en organisk form som passer godt i mange norske hager. Dessuten beskriver buen en naturlig ganglinje. Trappen er lagt godt ned i terrenget, samtidig som overflatevannet er ledet bort langs sidene. Ved foten ligger det store, grove steiner. Overflate og farge passer godt sammen med den upussede Leca overflaten i opptrinnene. De bidrar også til inntrykket av at trappen er en del av terrenget. Til venstre oppover trappen er skråningen murt av grove stein som en mellomting mellom en skråning og en støttemur. Hver stein er lagt med tyngdepunktet ned og bare litt brattere enn en naturlig skråning. Mellom og under steinene ligger det matjord nok til at krypende busker som krypeiner og lav potentilla får feste. På høyre side vokser det et mer tradisjonelt buskas med tørketålende, robuste planter som berberris og potentilla.

Mindre trapper

Ofte trenger man flere trapper i hagen. En baktrapp kan være smalere og brattere enn den hovedtrappen som man går i hver dag. Men også baktrappen er en del av hagen. Den bør være god å gå i og pen å se på. Det betyr at den har en god form og at den er solid bygd.





Stabletrapp av Såleblokk

En enkel måte å lage trapp i hagen din, er rett og slett å stable Leca Såleblokk. Høyden på 17,5 cm gir et passende opptrinn. Bredden på 33 cm gir et passende inntrinn når neste blokk overlapper 4-6 cm. Fundamenteringen må være forskriftsmessig ut fra grunnforholdene i hagen din. For å sette opp en enkel stabletrapp, er det viktig at underlaget er stabilt. Bruk gjerne settesand som siste avrettingslag under selve Såleblokken. Har du frostfri fundamentering med løs Leca, må du bruke fiberduk før du fyller på med sand. Beregn antall trinn ut fra den totale trappehøyden. Lengden gir seg selv. 
Første trinn settes støtt ned i sanden og forankres til grunnen. Legg ut hele trappebredden, en blokk gir 50 cm bredde. Armer og fyll i med Leca Lett Tørrbetong. La trinnene helle forover slik at vannet renner av; 0,5 - 1 cm er bra. Pass også på vater i sideretningen. Nå er grunnlaget lagt. Legg deretter neste trinn. Nå kan du legge flere skift før du armerer og støper i. Det er lurt å merke opp sidekanten slik at du kontrollerer retningen på trappen. Til slutt legger du frostbestandige heller på Såleblokken. Bruk vannfast fliselim til dette. Smør lim på begge kontaktflater. Bruk 5 mm tannsparkel. På toppen av trappen må du sørge for å lage en god drenering av vannet, bort fra trappen.





Støping av utetrapp

En støpt utetrapp kan vare i generasjoner. Trappen bør ikke ha brattere helling enn 30 grader. Bredden bør være iallfall 80 cm, men en inngangstrapp bør være minst 120 cm. Trinnene skal ha et lite fall utover slik at vannet kan renne av, og toppen må kostes med piassavakost e.l. slik at overflaten blir ru.

Armering av trappen

For at trappen ikke skal sprekke, må du legge armering i trappens lengde og bredde (gjelder ikke enkel kompakttrapp). Du kan bruke et armeringsnett som kappes til riktig størrelse, eller Leca U-blokkarmering som krysslegges og bindes sammen med ståltråd. Armeringen plasseres i betongens nedre halvdel, uansett om trappen ligger plassert i terrenget eller spenner fritt. Dette vil si at du støper ut tredjeparten av høyden før nettet legges i og presses ned, før resten støpes ut. Det må ikke være synlig armering.

Trinnheller

Skal betongen stå som den er, bør trinnene kostes forsiktig med piassavakost e.l., slik at det dannes riller i overflaten. Dermed blir ikke trappen så glatt. Synes du det blir litt kjedelig bare med betongtrappen, kan du kle trinnene med skårne skiferheller eller bruddheller du selv hugger til. Hellene kan legges direkte i den våte betongen, men du har bedre kontroll på arbeidet dersom du legger ut et ca 1 cm tykt mørtellag (Leca C25-betong), som hellene legges i, eller bruk fliselim. Sørg for god kontakt hele veien ved å "vri" hellene litt. Fugene fylles med samme type mørtel, men stivere, slik at det ikke blir søl på kantene.



Enkel kompakttrapp

En enkel, liten kompakttrapp er lett å forskale og grei å bygge, men for ikke å bruke for mye betong, bør det ikke være mer enn tre trinn. Alternativt kan du legge inn store steiner eller Lecablokker, bare de omsluttes godt av betong. Trappen og forskalingen settes rett på bakken, etter at torven er gravd vekk. Det er viktig at forskalingen blir solid, den må derfor stives av med skråstøtter mot nedslåtte påler. Anbefalte dimensjoner: 23 x 73 eller 98 mm bord.





Trapp i terrenget

I terrenget kan trappen forskales meget eget enkelt og støpes på denne måten. Grav ut en "seng" i terrenget, 20-30 cm dyp, som fylles med løs Leca (A) slik tegningen viser. Er det fare for vannsig, bør du legge inn drensrør (B) til lavere punkt. Forskalingen spikres sammen og plasseres på løs Leca, hvor den holdes på plass av nedslåtte påler på utsiden. De små klossene innenfor er kun for å holde trinnforskalingsbordene, som må være minst 36
mm tykke for ikke å bøye seg. Legg inn en armeringsmatte (C) i nedre halvdel, og stamp betongen godt. Det er viktig med god motstøtte i nedkant, enten ved solid torv, eller ved at det slås ned påler eller jern som forankring.


Trapp i tre/finblokk.


Tips om trapper

- Riktig plantevalg er viktig. Potentilla, høstberberis og einer er alle relativt robuste og tørketålende planter som krever mye sol. De passer i en solrik åpen skråning.



- Trinnhøyden bør være mellom 12 - 16 cm, og holder du deg til "trappeformelen", blir det som regel bra: To opptrinn pluss et inntrinn skal være ca 63 cm. Velger du en trinnhøyde på f. eks. 14 cm, blir det slik: 14 + 14 = 28, som trekkes fra 63, dvs. ca 35 cm trinnhøyde.

- Det er ikke alltid nødvendig å bygge trapp. Der hvor forholdene ligger til rette for det, kan også skråningen planeres ut på en slik måte at den gir plass for en slak gressgang.