09.02.05 www.husbyggeren.no
FYRINGSRÅD
Av Husbyggeren
En peis forbruker mer luft enn et frittstående ildsted når peisen fyres med dørene åpne. Det er derfor viktig med
god lufttilførsel til rommet peisen er plassert i.
Foto: Dovre AS
Hvis skorsteinen er kald når du tenner opp vil det hjelpe bra å brenne noen sammenkrøllede avissider oppe mot hvelvplaten
i ildstedet. Du får da varmet opp luften i skorsteinen og oppdriften øker. Bruk trekkventilene til å regulere varmeeffekten.
Etter 5 – 15 minutters fyring kan trekkventilene reguleres til ønsket stilling. For ildsteder med
to trekkventiler tilfører ventilen under døren ildstedet den nødvendige undertrekk under opptenning.
Denne skal lukkes når opptenningsfasen er ferdig. Overtrekken (over døren) sørger for ”luftspyling” nedover
glassene. Dette holder glassene rene samtidig som denne luften blander seg med røykgassene
og gir optimal forbrenning. La peisbålet ”dø ut” av seg selv. Ilden eller
asken i ildstedet må aldri slukkes med vann e.l. da dette kan forårsake
sprekkdannelser i godset. For å unngå at skorsteinen ”suger varme” fra
rommet bør dørene lukkes før peisen forlates. Dette gir også sikkerhet mot gnistsprut.
Fyring og vedlikehold
Bruk tørr ved. Er veden rå, brukes en stor del av varmen til å fordampe fuktigheten.
Dessuten blir sot- og tjæreavsetningen stor i ildsted og pipe/skorstein. Tenn opp med papir og vedfliser, legg
på grovere ved etter hvert. Benytt aldri impregnert, malt eller lakkert tre. Plasser veden liggende – da utnytter du
brennverdien i veden bedre. Bruk aldri parafin, tennvæske eller lignende til opptenning.
Åpne trekkventilen på fullt og la døren stå på gløtt i opptenningsfasen. Lukk døren når det brenner godt. Reguler
varmeeffekten med trekkventilen. Før du åpner døren, bør alltid trekkventilen
åpnes slik at bålet/glørne tar seg opp. Deretter åpnes døren langsomt og
eventuelle røykutslag unngås. Fordel glørne over bunnen i ildstedet før du legger på ny ved.
Tømming av aske gjøres regelmessig. La et 1 cm høyt askelag ligge igjen. Dette forenkler
opptenningen. For mye aske gir varmetap. Riktig fyring, dvs. med tilstrekkelig lufttilførsel
og tørr ved gir mest varme, minst sotdannelse og er mest miljøvennlig. Kontroller ildstedet jevnlig:
Dørpakninger må være hele. Ved utskiftning skal ikke pakningene strekkes.
Varmeforhandleren har sett med pakningssnor og lim. Brennplater, rister og annen innmat
må også være hele og riktig plassert. Påse at ildsted og ovnsrør blir feiet rent
for sot. Bruk røykrørsbørste eller lignende. Soten dyttes innover i røykgangen slik
at den faller ned i skorsteinsløpet. Pass på at det ikke blir liggende sot på røykhvelv
og innerst i røykkanalen. Rengjøring utføres før fyringssesongen starter. Se etter at det ikke er sprekker i støpejernet
eller lekkasjer ved røykrør. Dersom lakken blir misfarget, kan denne enkelt etterbehandles med
en ovnslakk. Glassdørene tørkes av etter hver gangs bruk. Fjern sot på glasset med et papir med
vann som dyppes i asken, tørk deretter av glasset med en ren klut eller papir. NB! Følg bruks- og monteringsveiledning
for det aktuelle produktet.
Fyring med vedbriketter
Dovre har utført prøving (testing) av vedbriketter. Disse prøvingene har avdekket store kvalitetsforskjeller. Det er derfor viktig at
riktig type vedbriketter benyttes. Vedbrikettypene som Dovre har gitt godkjenning (egendokumentasjon) på, skal være merket «Godkjent
av Dovre AS», og i tillegg ha en tabell som beskriver fyllingsgraden (mengden) av vedbrikettene i brennkammeret for ditt ildsted.
Det forutsettes også at monterings- og bruksanvisning for det enkelte ildsted følges.
Mer informasjon finnes på www.dovrepeisen.no.
OBS! Vær oppmerksom på at garantien på ildstedet bortfaller hvis det benyttes
vedbriketter som ikke er godkjent av den enkelte ovnsprodusent.
Foto: Dovre AS
Problemer med ildstedet?
Ildstedet ryker inn under opptenning og
drift
De to vanligste feilene er:
1. Undertrykk i rommet der ildstedet står
– for lite lufttilførsel til rommet fordi
huset er for ”tett”.
Sjekkes enkelt ved å fyre med et vindu
på vid gap i rommet. Hjelper dette, må det
settes inn flere/større ventiler.
2. Undertrykk i rommet der ildstedet
står – kjøkkenvifte og/eller sentralt
ventilasjonsanlegg trekker for mye luft
ut av rommet.
Slå av/reguler kjøkkenviften og/eller annen
ventilasjon. Hjelper dette, må det settes
inn flere/større ventiler i rommet.
Ryker ildstedet ditt fortsatt inn etter at du har sjekket ovenstående
punkter? Sjekk videre.
Røykrør fra to ildsteder er tilsluttet skorsteinen i samme høyde
Monteres om. Høydeforskjell mellom
røykrørene bør være minimum 200 mm.
Røykrøret heller nedover
Røykrøret må flyttes slik at det er
stigende fra ildstedet til skorsteinen på minimum 10 grader.
Røykrøret stikker for langt inn i skorsteinsløpet
Røykrøret må monteres om. Avsluttes 5 mm før skorsteinens innervegg.
Feieluke i kjeller eller loft står åpen eller
er defekt - skaper falsk trekk
Feieluker må alltid være lukket. Utette/defekte feieluker må skiftes.
Spjeld/trekkventiler eller dører på
peiser/ildsteder som ikke er i bruk står
åpne - skaper falsk trekk
Stenge spjeld, dører og trekkventiler på
ildsteder som ikke er bruk.
Åpent hull i skorstein etter ildsteder som
er fjernet – skaper falsk trekk
Hull må mures igjen.
Defekt murverk i skorsteinen, f.eks.
uttetthet rundt rørgjennomføringen
og/eller ødelagte skillevegger mellom
røykløp skaper falsk trekk
Tett og puss igjen alle sprekker og
utettheter.
For mange ildsteder på samme
skorstein. Skorsteinen klarer ikke å
transportere all røyk/gass ut i friluft
Reduser antall ildsteder eller
størrelsen på disse.
For stort tverrsnitt i skorstein. Liten eller
ingen trekk
Skorsteinen må rehabiliteres.
For lite tverrsnitt i skorsteinsløpet - skorsteinen klarer ikke å transportere
all røykgass ut i fri luft
Installer et mindre ildsted eller bygg ny
skorstein med større tverrsnitt.
For kald skorstein. Utvendig skorstein
eller skorstein som går gjennom høyt og
kaldt loft, fører til liten eller ingen trekk
Oppvarmes f.eks. med fyring i
nedre feieluke eller oppe mot hvelvplaten
inne i ildstedet med noen sammenkrøllede
papirer.
For lav skorstein
Øk skorsteinshøyden.
Ildstedet ryker inne, når det er vind ute
Skorsteinen ligger for lavt i forhold til
omkringliggende terreng, bygninger, trær o.l.
Forlenge skorsteinen, evt. montere
skorsteinshatt.
Rommet hvor ildstedet står kommer på
lesiden i forhold til vinden
Sørg for overtrykk i rommet ved f.eks. å
åpne ventiler, vinduer etc. på vindsiden.
Kan være at elektrisk røykavsug (vifte)
må monteres.
Turbulens rundt skorsteinen pga. for
flatt tak
Øke skorsteinshøyden og/eller
montere skorsteinshatt.
Ildstedet varmer for dårlig
Ildstedet får for mye surstoff til forbrenningen pga. lekkasje i underkant av
ildstedet eller for stor skorsteinstrekk.
Vanskelig å regulere forbrenningen og brenselet brenner fort opp
Evt. lekkasjer må tettes.
Skorsteinstrekken kan reduseres ved
hjelp av en trekkbegrenser eller spjeld.