09.02.05 www.husbyggeren.no

FYRINGSRÅD
Av Husbyggeren


En peis forbruker mer luft enn et frittstående ildsted når peisen fyres med dørene åpne. Det er derfor viktig med god lufttilførsel til rommet peisen er plassert i.


Foto: Dovre AS


Hvis skorsteinen er kald når du tenner opp vil det hjelpe bra å brenne noen sammenkrøllede avissider oppe mot hvelvplaten i ildstedet. Du får da varmet opp luften i skorsteinen og oppdriften øker. Bruk trekkventilene til å regulere varmeeffekten. Etter 5 – 15 minutters fyring kan trekkventilene reguleres til ønsket stilling. For ildsteder med to trekkventiler tilfører ventilen under døren ildstedet den nødvendige undertrekk under opptenning. Denne skal lukkes når opptenningsfasen er ferdig. Overtrekken (over døren) sørger for ”luftspyling” nedover glassene. Dette holder glassene rene samtidig som denne luften blander seg med røykgassene og gir optimal forbrenning. La peisbålet ”dø ut” av seg selv. Ilden eller asken i ildstedet må aldri slukkes med vann e.l. da dette kan forårsake sprekkdannelser i godset. For å unngå at skorsteinen ”suger varme” fra rommet bør dørene lukkes før peisen forlates. Dette gir også sikkerhet mot gnistsprut.

Fyring og vedlikehold

Bruk tørr ved. Er veden rå, brukes en stor del av varmen til å fordampe fuktigheten. Dessuten blir sot- og tjæreavsetningen stor i ildsted og pipe/skorstein. Tenn opp med papir og vedfliser, legg på grovere ved etter hvert. Benytt aldri impregnert, malt eller lakkert tre. Plasser veden liggende – da utnytter du brennverdien i veden bedre. Bruk aldri parafin, tennvæske eller lignende til opptenning. Åpne trekkventilen på fullt og la døren stå på gløtt i opptenningsfasen. Lukk døren når det brenner godt. Reguler varmeeffekten med trekkventilen. Før du åpner døren, bør alltid trekkventilen åpnes slik at bålet/glørne tar seg opp. Deretter åpnes døren langsomt og 
eventuelle røykutslag unngås. Fordel glørne over bunnen i ildstedet før du legger på ny ved. Tømming av aske gjøres regelmessig. La et 1 cm høyt askelag ligge igjen. Dette forenkler opptenningen. For mye aske gir varmetap. Riktig fyring, dvs. med tilstrekkelig lufttilførsel og tørr ved gir mest varme, minst sotdannelse og er mest miljøvennlig. Kontroller ildstedet jevnlig: Dørpakninger må være hele. Ved utskiftning skal ikke pakningene strekkes. Varmeforhandleren har sett med pakningssnor og lim. Brennplater, rister og annen innmat må også være hele og riktig plassert. Påse at ildsted og ovnsrør blir feiet rent for sot. Bruk røykrørsbørste eller lignende. Soten dyttes innover i røykgangen slik at den faller ned i skorsteinsløpet. Pass på at det ikke blir liggende sot på røykhvelv og innerst i røykkanalen. Rengjøring utføres før fyringssesongen starter. Se etter at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved røykrør. Dersom lakken blir misfarget, kan denne enkelt etterbehandles med en ovnslakk. Glassdørene tørkes av etter hver gangs bruk. Fjern sot på glasset med et papir med vann som dyppes i asken, tørk deretter av glasset med en ren klut eller papir. NB! Følg bruks- og monteringsveiledning for det aktuelle produktet.

Fyring med vedbriketter

Dovre har utført prøving (testing) av vedbriketter. Disse prøvingene har avdekket store kvalitetsforskjeller. Det er derfor viktig at riktig type vedbriketter benyttes. Vedbrikettypene som Dovre har gitt godkjenning (egendokumentasjon) på, skal være merket «Godkjent av Dovre AS», og i tillegg ha en tabell som beskriver fyllingsgraden (mengden) av vedbrikettene i brennkammeret for ditt ildsted. Det forutsettes også at monterings- og bruksanvisning for det enkelte ildsted følges. Mer informasjon finnes på www.dovrepeisen.no. OBS! Vær oppmerksom på at garantien på ildstedet bortfaller hvis det benyttes vedbriketter som ikke er godkjent av den enkelte ovnsprodusent.


Foto: Dovre AS


Problemer med ildstedet?

Ildstedet ryker inn under opptenning og drift

De to vanligste feilene er:
1. Undertrykk i rommet der ildstedet står – for lite lufttilførsel til rommet fordi huset er for ”tett”.
Sjekkes enkelt ved å fyre med et vindu på vid gap i rommet. Hjelper dette, må det settes inn flere/større ventiler.
2. Undertrykk i rommet der ildstedet står – kjøkkenvifte og/eller sentralt ventilasjonsanlegg trekker for mye luft ut av rommet.
Slå av/reguler kjøkkenviften og/eller annen ventilasjon. Hjelper dette, må det settes inn flere/større ventiler i rommet.

Ryker ildstedet ditt fortsatt inn etter at du har sjekket ovenstående punkter? Sjekk videre.

Røykrør fra to ildsteder er tilsluttet skorsteinen i samme høyde
Monteres om. Høydeforskjell mellom røykrørene bør være minimum 200 mm.

Røykrøret heller nedover
Røykrøret må flyttes slik at det er stigende fra ildstedet til skorsteinen på minimum 10 grader.

Røykrøret stikker for langt inn i skorsteinsløpet
Røykrøret må monteres om. Avsluttes 5 mm før skorsteinens innervegg.

Feieluke i kjeller eller loft står åpen eller er defekt - skaper falsk trekk
Feieluker må alltid være lukket. Utette/defekte feieluker må skiftes.

Spjeld/trekkventiler eller dører på peiser/ildsteder som ikke er i bruk står åpne - skaper falsk trekk
Stenge spjeld, dører og trekkventiler på ildsteder som ikke er bruk.

Åpent hull i skorstein etter ildsteder som er fjernet – skaper falsk trekk
Hull må mures igjen.

Defekt murverk i skorsteinen, f.eks. uttetthet rundt rørgjennomføringen og/eller ødelagte skillevegger mellom røykløp skaper falsk trekk
Tett og puss igjen alle sprekker og utettheter.

For mange ildsteder på samme skorstein. Skorsteinen klarer ikke å transportere all røyk/gass ut i friluft
Reduser antall ildsteder eller størrelsen på disse.

For stort tverrsnitt i skorstein. Liten eller ingen trekk
Skorsteinen må rehabiliteres.

For lite tverrsnitt i skorsteinsløpet - skorsteinen klarer ikke å transportere all røykgass ut i fri luft
Installer et mindre ildsted eller bygg ny skorstein med større tverrsnitt.

For kald skorstein. Utvendig skorstein eller skorstein som går gjennom høyt og kaldt loft, fører til liten eller ingen trekk
Oppvarmes f.eks. med fyring i nedre feieluke eller oppe mot hvelvplaten inne i ildstedet med noen sammenkrøllede papirer. 

For lav skorstein
Øk skorsteinshøyden.



Ildstedet ryker inne, når det er vind ute

 

Skorsteinen ligger for lavt i forhold til omkringliggende terreng, bygninger, trær o.l.
Forlenge skorsteinen, evt. montere skorsteinshatt.

Rommet hvor ildstedet står kommer på lesiden i forhold til vinden
Sørg for overtrykk i rommet ved f.eks. å åpne ventiler, vinduer etc. på vindsiden. Kan være at elektrisk røykavsug (vifte) må monteres.

Turbulens rundt skorsteinen pga. for flatt tak
Øke skorsteinshøyden og/eller montere skorsteinshatt.



Ildstedet varmer for dårlig 


Ildstedet får for mye surstoff til forbrenningen pga. lekkasje i underkant av ildstedet eller for stor skorsteinstrekk. Vanskelig å regulere forbrenningen og brenselet brenner fort opp
Evt. lekkasjer må tettes. Skorsteinstrekken kan reduseres ved hjelp av en trekkbegrenser eller spjeld.