10.11.99 www.husbyggeren.no

Det nye badet

Tekst og foto: Ove Elnan


Eksisterende bad ligger i 1. etasje og er på kun 2,5 m2. Når alle soverommene ligger i 2. etasje, var det praktisk å bygge et ekstra bad ved å dele opp et stort soverom på 25 m2.


Et velutstyrt flislagt bad på 12 m2.


Etter å ha innhentet gode råd og vink - samt anbud, var det bare å gå i gang. Når vi rev den gamle himlingen på soverommet oppdaget vi at rommet opprinnelig hadde vært avdelt med en skillevegg der hvor vi planla å sette opp den nye veggen. Bærebjelken oppe i taket hadde ikke vært understøttet på 20 år, og den bøyde seg mer enn vi satte pris på. Bjelken rettet vi opp ved å bygge veggen med 48 x 98 mm stendere som vi presset opp mot bærebjelken.

Døråpning til et gjesterom ble tettet og isolert, og rør til vann og avløp ble ført skjult i etasjeskillene fra kjelleren og opp i 2. etasje. Det elektriske anlegget ble også lagt skjult i vegger og tak. 
Rehabiliteringen har startet. Utlekting og isolering er i gang og rørleggeren har lagt ut rør til installasjonene. Det er benyttet Wirsbo rør i rør-system. Rørene ligger beskyttet i varerør, og i tilfelle lekkasje vil vannet renne via varerøret og ned i sluket i kjelleren.  

 

Det er viktig at gulvet holder tett. Membranen blir skjært til på stedet og sveiset sammen. Våtromsplatene er montert og utluftingsrør og alle vannrørene er skjult i hjørnekassen.

Konstruksjonen

Soverommet var fra før av uisolert, og vi valgte å fore ut veggene med 36 x 72 mm og isolere med 7 cm isolasjon. Det ble ikke lagt fuktsperre i veggene pga. at våtromsplatene er diffusjonstette i seg selv. I skjøtene ble det lagt Hey'Di sikkerhetsremse og Hey'di K10 ble påført alle skjøter og hele veggpartier i våtsonene. 
For å få det gamle gulvet tett (består av gulvbord med ovenpåliggende sponplater) ble det lagt en membran som ble sveiset i alle skjøter og overganger. Rørene til den vannbårne gulvvarmen ble lagt ut i sløyfer og rørleggeren la ut rør til sluk og boblebad. Mureren støpte deretter inn alle rørene og rettet av gulvet slik at det fikk riktig fall mot hovedsluk og sluk i dusjen. Når støpen hadde tørket ble den primet med fuktsperre blandet med vann. Dette for å få en god vedheft til flislimet. Himlingen ble etterisolert med 10 cm isolasjon og det ble montert fuktsperre (plastfolie). Himlingen består av takplater, hvorav 4 plater har 4 x 10 watt innfelte spotlights, mens 2 plater har innebygd stereohøytalere. Kablene er trukket skjult i himlingen frem til stereoanlegget på stuen. 
Alle lys på badet (himling og speil) er koblet sammen og kan dimmes med samme bryter. Dimmeren har til og med minne slik at den innstiller seg på samme lysstyrke som den hadde før den ble slått av. Det er også montert avtrekk for varmegjenvinning i himlingen, og røret går via loftet og til ventilasjonsanlegget. 
For at gulvstøpen skulle få tørke/herde, ventet vi ca. 6-7 uker før vi koblet til gulvvarmen. Som en tommelfingerregel skal man vente 1 uke pr. cm tykkelse støp.

Membranen er på plass og rørene til den vannbårne gulvvarmen legges ut.

 

Murmester Røseplass støper inn rørene og lager fall mot hovedsluk.

Støpen primes med fuktsperre for å få god vedheft til flisene.
Badet begynner å ta form. Himlingsplatene gir jevn belysning i hele rommet. Stereohøytalerne og avtrekksventilen til ventilasjonsanlegget har også kommet på plass. 

Flisleggingen

Ettersom vi ikke hadde lagt fliser før vurderte vi å engasjere en profesjonell flislegger for å utføre jobben. Men etter å ha innhentet informasjon fra flis- og limleverandøren fant vi ut at dette burde vi klare selv. 
Flisene ble valgt ut med tanke på at stilen skal være tidløs slik at vi også kommer til å trives på badet i årene som kommer. Veggene ble flislagt med veggfliser som har maksimalt 3-6 % vannoppsug, mens det på gulvet ble lagt fliser som tåler belastningen fra varme i gulvet uten å sprekke opp. For å live litt opp i den hvite veggflaten valgte vi å legge inn to border i tilsvarende farge som gulvet. 
Gulvet ble lagt diagonalt, noe som er langt lettere enn å legge det på vanlig måte. Skal flisene legges på vanlig måte må du være påpasselig med å få lik flisstørrelse i motstående hjørner. Dette for å få gulvfugene til å flukte med veggfugene. Ved diagonal legging står du mye friere, men du bør passe på å få ca. halv flis inn mot alle vegger, da dette gir penest resultat. Gulvflisen ble også trukket opp som nederste flis på veggen. Dette gir en illusjon av at man befinner seg i et lite "basseng". 
All hulltaking og gjæring av flisene ble satt bort til flisleverandøren. De har profesjonelt utstyr og utfører dette nøyaktig og raskt. 
I ettertid ser man at badet desidert er det rommet i huset som krever mest arbeid og penger. Det er særdeles viktig å være nøyaktig og kun bruke produkter som egner seg i våtrom. 
Som et eksempel på tidsbruken kan vi nevne at vi brukte omtrent 2 uker (to helger og 10 kvelder/netter) for å flislegge, fuge og legge silikon på 26 m2 vegg og 10 m2 gulv. Det hadde kanskje vært bedre å jobbe overtid og overlatt jobben til flisleggeren, men det er noe eget ved å gjøre ting selv. Som en kuriositet kan vi nevne at det i Tyskland kreves 7 års utdannelse for å bli flisleggermester. 
Badet er som nevnt på 10 m2, og det er god plass til 100 x 100 cm dusj, 150 x 150 cm hjørneboblebad, dobbelservant på 160 cm, høyskap, WC, samt vaskemaskin og tørketrommel montert som søyle.

Gulvet er straks klart for fuging.

 

Rørleggerne er i gang med utstyrsmonteringen.

 

Boblebadet vatres opp før tilkoblingen. Karet har innfelt armatur og dusjslange. 


Dusjveggene tettes med silikon både mot gulv og vegg.

 

Baderommet er endelig ferdig og belønningen venter.